Svéd krimi élményeim 1. avagy amit eddig a Millenium trilógiából olvastam

Már elég rég tervbe vettem a Stieg Larsson féle Tetovált lány olvasását, de visszatartott a nagy visszhang meg az időhiány és a borzasztó ponyvák, amikkel az agyam nyuvasztom.
De a kis e-book olvasóm és a szokásos 4 órás vonatútjaim egyikén ennek is eljött az ideje.

A skandináv krimi manapság hasonlóan sikeres és felkapott stílussá kezd válni, mint a vámpíros/vérfarkasos románcregények, annyi különbséggel, hogy ezek a krimik néminemű irodalmi értéket is képviselnek. Nem szeretnék itt irodalom és/vagy kultúrtörténeti, vagy kritikai mélységekbe merülni, mivel sem irodalmár sem kritikus nem vagyok, csak egy könyvmoly, akit elragadott a hideg, egy 40 éves gyilkosság a személyiség ábrázolások és a préselt virágok folyamárja.

A tetovált lány

Valahol olvastam, talán pont ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy a skandinávok azért szeretik annyira a krimi műfaját, mert a bűnözési ráta iszonyat alacsony ezekben az országokban ezért ezek a történetek, ismeretlen világba vezetik be őket.

Az első könyv befejezése után még napokig mindenről ez a könyv jutott eszembe, vagy amit benne olvastam. A társadalomrajz, ami finoman, vagy talán nem is olyan finoman megbújik a könyvben csak egy árnyalat, a millió közül, ami jóvá teszi ezt a könyvet. Remek szereplők, a mellék szerepekben is, csavaros a sztori, minden pillanata leköt, szóval ha teheted OLVASD! Amint végeztem az első kötettel, máris "kezembe" e-book olvasómra vettem a folytatást. Jelenleg a harmadik rész első harmadánál tartok, de ezekről majd egy másik bejegyzésben.

A következőkben a könyv tartalmára vonatkozó információk is szerepelnek! De szigorúan csak címszavakban.

47 préselt virág; Öreg milliomos; Bukott újságíró; Sárkányos sérült punk zsenilény/lány;  
40 éves gyilkosság; bezárt szobák rejtélye egy szigeten; Svéd tél; Mindenki gyanús; Telefonszámok senkihez; Számok az Írásból; erőszak nemi/lelki/fizikai; Kusza szerelmi? inkább szeretői szálak; Titkos szobák; Gyámok jók és rosszak; Fotók; Balesetek; Végzetes véletlenek; Nácik; "Nagycsaládiszeretet"; Nászutas fényképek; Ausztrália; Ígéretek, Csúcs hackerek; Regény a bukott írótól bukása tárgyáról; Darázs a nyakon; Átvilágítás; Férjes szerető;Pihentető börtön; Millenium.

Mert a titkok tudója mindig közelebb van mint gondolnád. Ne feledd, csak mert egy lány külsőre egy rosszul szocializált, 40 kg-os punk rongybaba, kis gyolccsal a kobakjában, lehet ő a legveszélyesebb ellenfeled.


Lehet a forma szokatlan, de ebben a pillanatban ez tűnt a legjobb formának arra, hogy a legtöbb infóval a legkevesebb kárt okozzam az olvasásélményben.


Megjegyzések

  1. Nem is tudtam, hogy ez könyvben is létezik, nem csak filmen. Vagy a kettő nem ugyanaz? Amint lesz időm (hm, majd úgy 10 év múlva...) el fogom olvasni! :)

    VálaszTörlés
  2. De a kettő ugyanaz, ráadásul a film elég könyvhűre sikeredett, akármelyik feldolgozásával is találkozol.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések