Pihenőidő 4. - A legfoszlósabb csokis kalács :D

Ez a süti csak részben az én érdemem. Mert tesóm dagasztotta:D:D:D:D Ez azért nagy szó, mert ő nem igazán az a főzőcskéző típus. Félre ne értsetek, bármit elkészít, de úgy van vele, ha más is meg tudja csinálni, akkor ő minek törje magát. :D
Ám az a komoly szituáció állt elő, hogy senkinek nem volt kedve/ideje/türelme dagasztani, keleszteni, mert ugye akkor épp őrülten festettünk valamit.
Szóval Eszter sürgött és forgott és voila a tészta már a tálban kelt. Majd a nyújtás, töltés, tekerés, fonás már rám hárult. Az eredmény a képeken a recept pedig lentebb olvasható. 

Hozzávalók:

60 dkg liszt
3 tojás sárgája
3 evőkanál olaj
5 dkg kristálycukor
4 dl langyos tej
5 dkg élesztő
1 mokkáskanál só

Töltelék:
20 dkg Rama margarin
20 dkg kristálycukor
2 evőkanál kakaópor
1 csokipuding
3 dl tej
tojásfehérje

Az eredeti receptben a tészta hozzávalóit egy tálban össze kell keverni, az élesztőt belemorzsolni és úgy összeállítani a tésztát. Hát nem tudom, mi inkább megfuttattuk az élesztőt 1 dl tejben (ennyivel kevesebbet kell hozzáadni, majd a tésztához) a cukorral és úgy tettük a keverőtálba.  Mikor minden benne van jöhet a dagasztás. Addig kell dagasztani, míg a tészta egyenletes színű, állagú nem lesz és már fáj a csuklód és úgy érzed, hogy ínhüvely gyulladásod van és nem mellesleg leválik a tenyeredről a tészta (az nem ér, ha előtte beolajozod) na akkor lesz jó. 
Ekkor a meleg helyre teszed, kb. 50 percre.
Ez idő alatt el is készülhet a töltelék (ilyenkor kell megcsinálni ez nem opcionális :P). Eredetileg a puding és a 3 dl tej nincs a töltelékben, de így finomabb. Szóval a pudingból és a tejből jó sűrű pudingot kell főzni egy kiskanál cukorral, majd ezt kihűteni. A vajat a többi cukorral és a 2 kanál kakaóval pedig habosra kell keverni és a kihűlt pudinghoz adva meg is kapjuk az isteni tölteléket.
A megkelt tésztát nyújtódeszkára helyezve finoman át kell dolgozni, majd hat részre osztani. Az első 3 db-t egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük őket a kakaós krém felével.  Ezeket szorosan feltekerjük, mint a beiglit - majd  kaláccsá fonjuk, hármas fonással. Ebből a mennyiségből 2 kalácsunk lesz, melyeket kikent, magas falú tepsibe téve még 10 perci pihentetjük. A sütőbe tétel előtt megkenjük a kalácsokat tojásfehérjével. Érdemes körülbelül 20x30 cm tepsit használni, mert akkor jó, ha a kalács a tepsi falához ér és felfelé növekszik. Közepes lánggal 35-40 percig sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések