Süssünk süssünk valamit...burgonyás kenyér :)


Ez a bejegyzés körülbelül 2 hónapja várja, hogy kikerüljön, de hát ez van, ha költözködni dolgozni meg élni is kell, valami mindig elfelejtődik. 
Réges-rég motoszkál a fejemben a gondolat, kenyeret kellene sütni. A kenyér sütő gép nem az én világom, megkövetek mindenkit aki azzal normális kenyeret süt. Akár hányszor próbáltam, nedves, kemény, fura valamit kaptam, ami leginkább csak megcsúfolása volt a kenyérnek.
Egy nem túl régi Kiskegyedet lapozgatva találtam a Dolce Vita (http://fozzunkolaszul.blogspot.com/) gasztrobloggerének receptjeire kenyér témában és nem bírtam ellen állni. Lehet h a recept nem pont ez volt, de a kenyér így is finom lett :)
kenyér.jpg
Az eredmény finoman ropogós és hosszan elálló kenyér.
A recept:
60 dkg liszt,
50 dkg burgonya (nyersen héjastól),  
5 dkg élesztő,
2,5-3 dl a burgonya főzőlevéből,
1 csapott evőkanál só,
1 teáskanál cukor.
Elkészítés: 
A megpucolt burgonyát, vágjuk fel kockákra, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk meg és főzzük puhára, majd hűtsük langyosra. Mérjünk ki 2,5-3 dl langyos burgonya főzőlevet. Adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg kevés liszttel és hagyjuk, hogy felfusson. A lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sót. A burgonyát törjük össze burgonya nyomóval, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, jól keverjük el és öntsük a liszthez. Dagasszuk be a tésztát, takarjuk le és hagyjuk hűvös helyen kelni, kb. 3 órán át. Ezután dagasszuk át, formáljunk belőle cipót és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.Amikor már növekszik, kel a tészta, a tetején metsszük be tetszés szerint és még 30 percig hagyjuk kelni hűvösebb helyen. Ezt követően tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe és 40-50 perc alatt süssük szép pirosra. A megsült kenyeret kis sós vizzel kenjük át és konyharuhába csavarva hagyjuk kihűlni. Kb egy hétig eláll zacskóban tartva.
Remélem majd ti is olyan jó ízűt falatoztok belőle, mint mi :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések