Nyári szülinapok 1.

"Meglepő" de a terepi munka miatt megint elmaradoztam és még június eleji ötletek sem kerültek ide, pedig valami fura módon már július közepe van :)
Közben azért sütni-főzni volt időm többek között nagyinak tortát, mert bizony ő is öregszik idén épp 81 éves lett. Rosszalkodik néha, de azért szeretjük :)
A sokak által szeretett és ismert(én kb. 2 hónapja ettem először életemben) gyümölcsös krémest vittem át torta formába :)
Épp a szamóca szezon kellős közepén jártunk, így nem is volt kérdés mi kerüljön bele. Már csak a tortát  kellett valahogy úgy elkészíteni, hogy nagyi közben ne lábatlankodjon a konyhában :)

A piskótához (26 cm-es tortaforma):
4 tojás
Nagyi és a torta :)
4 kanál liszt
4 kanál cukor
8 kanál víz
késhegynyi szódabikarbóna

A krémes krémhez (Horváth Ilona)
5 db tojás
6 dl tej
10 dkg liszt
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor

50-70   dkg szamóca
3-4 ek szamóca lekvár

Be kell vallanom a piskótával való kapcsolatom elég változó, hol istenien könnyű, hol a kukában végzi, vagy épp pohárkrémmé avanzsál, mert másba nem használható :)
Szóval én azt gondolom a piskóta készítésénél (ha csak nem vagy genetikailag jó piskótakészítő-ismerek ilyen lényeket) az a lényeg, hogy ne siess, mert egy nem elég keményre vert fehérje a vesztedet okozhatja.
Elsőként szét választjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját pedig addig keverjük a kristálycukorral, míg habos nem lesz. Ekkor hozzáadhatjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, majd a vizet is. Legvégül óvatosan beleforgatjuk a kemény fehérjét. A tortaformát vagy vajazzuk-lisztezzük, vagy az alsó részét sütő papírral béleljük.
170 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, érdemes figyelni (de a sütő ajtó maradjon zárva) és tűpróbával ellenőrizni. Ha kihült a formában érdemes a piskóta alól kiszedni a sütőpapírt és a nélkül visszatenni a sütőformába
A krémes krém készítése számomra első alkalom volt, bevallom eddig Dr.Oetker támogatott :) De gondoltam most menőzök és főzök én (meg a bolt is bezárt már :D)
Itt is a tojások szétválasztásával kezdünk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját elkeverjük a liszttel a cukorral vaníliás cukorral és a tejjel. Majd ezt addig főzzük !folyamatos! kavarás mellett, míg jó sűrű puding állaga nem lesz. Kicsit hűlni hagyjuk, legvégül pedig belekeverjük a fehérjét is.
A már kihűlt piskótát megkenjük véknyan szamóca lekvárral, ráhalmozzuk a krémet és a tortát friss szamócával díszítjük. :) érdemes legalább 5 órát (jobb egy éjszaka) a hűtőben tartani, mielőtt tálaljuk.

Megjegyzések

  1. Micsoda? Nem ettél még SOHA gyümölcskrémest???? Azhogylehet? Isten éltesse a nagyidat, olyan aranyos azon a képen, biztosan ízlett neki a torta :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések