Lemon crud, bonbonba töltve


A kedvenc konyhai időtöltésem a bonbon gyártás, na jó ez így talán egy kicsit túlzás, de mindenképp jó móka. Olvasztasz, kensz fensz és a végén nagyon fincsi édességet kapsz. Már régen ki szerettem volna próbálni valamilyen formában az angolok sokat emlegetett citrom krémjét (Lemon crud), de nem igazán tudtam mi is legyen vele, belőle. Persze a hideg idő és egy váratlanul szerzett új bonbon forma megoldotta a kérdést. 
Fel is csaptam a csakapuffin -t, mert még évekkel ezelőtt ott olvastam róla először és legyártottam a citromkrémet.
A recept ugyanaz, mint ami a csakapuffinon található, a fentebbi link egyenesen az eredeti recepthez visz, én egy kicsit módosítottam rajta.

Hozzávalók :
5 citrom leve és héja
35 dkg cukor
12 dkg vaj
5 tojás

A citromokat jól megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk. Nyilván a "biocitrom" a legjobb, mert annak a héján nincs szermaradék bár a tartósításához használt viasz a bio-n is rajta van meg a penicilium gomba képletei is... Nekem jó volt a konvencionális is, jól megmosva.

A citrom héját, levét, a cukrot és a vajat, gőz fölött addig kell kevergetnünk, amíg a cukor elolvad. majd kicsit hűlni hagyjuk, az öt tojást fölverjük és óvatosan a citromos masszához adjuk. Gőz fölött, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Ne lepődjünk meg, ez egy viszonylag lassú folyamat, de kevergessünk lankadatlan, mert úgy a fehérjéből is kevesebb csapódik ki.
Ha elég sűrűnek találjuk a krémet, akkor utolsó lépésként egy sűrű szitán engedjük át, így az esetleges fehérje darabok és a citrom rostos részei is kikerülnek. A végeredmény egy citromosan krémes krém. :)

A bonbon készítését külön már nem írom le, itt elolvashatjátok.

A végeredmény a lenti fotón látható :)


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések