Szüreti omlós fehér kifli :)

Nagyon elrepült az idő a szüret óta és most kicsit sok dolgom van az értekezésemmel, meg az angollal (ezek a fránya nyelvek :D) De nem felejtem el ám a kis blogomat csak nem túl naprakész :)

Szóval pótlólagosan még egy kis szüreti bejegyzés

Sütöttünk édeset is, ez a szokásos szüreti édes sütink. Van egy réges régi szakácskönyvünk, olyan öreg illatú, megbarnult lapokkal, még a dédié volt. Néhol pecsétes, egy két lap elveszett már és a meglévő oldalak is foszladoznak. Mi pedig kincsként őrizzük ezt a matuzsálemet és minden szüretkor megsütjük belőle ezt a sütit.



Hozzávalók:

70 dkg liszt
25 dkg zsír 
2 tojás 
2 dl tej 
3 dkg élesztő
1 kanál cukor 
½ dkg só 







Az élesztőt megfuttatjuk a tejben a cukorral és kevés liszttel a tetején. Míg kárunk az élesztőre a lisztet összemorzsoljuk a zsírral, ez helyettesíthető margarinnal, de zsírral az igazi ;). 
Ezután kis fészket formálunk, amibe beletesszük a két tojást és a megfuttatott élesztőt. Ezzel puha de rugalmas tésztává gyúrjuk a hozzávalókat. 

A tésztát 9 egyenlő cipóra osztjuk, melyeket egy órán át  letakarva pihentetünk/kelni hagyunk.
A cipókat kb. 20-25 cm átmérőjű körökké nyújtjuk, derelyevágóval 8 egyenlő cikkre osztjuk. 
A cikkeket általában lekvárral töltjük meg, ebben az esetben készült diós és almás verzió is.
(dió töltelék: 20 dkg darált dió, cukor, kevés tej, összekeverni, összemelegíteni)
(alma töltelék: 40 dkg alma, cukor, fahéj, megpárolni, karamellizálni)
A cikkeket kiflivé tekerjük és kivajazott tepsiben vagy sütőpapíron kb. 10-15 perc alatt 180 fokon fehérré sütjük. Még melegen vaníliás porcukorral hintjük őket.
Nagyon szeretjük ezt a sütit :)

Végül egy kép a tavalyi szüretről, az ideit inkább nem kommentálnám, örülünk, hogy túléltük...




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések