Szüreti omlós fehér kifli :)
Nagyon elrepült az idő a szüret óta és most kicsit sok dolgom van az értekezésemmel, meg az angollal (ezek a fránya nyelvek :D) De nem felejtem el ám a kis blogomat csak nem túl naprakész :)
Szóval pótlólagosan még egy kis szüreti bejegyzés
Sütöttünk édeset is, ez a szokásos szüreti édes sütink. Van egy réges régi szakácskönyvünk, olyan öreg illatú, megbarnult lapokkal, még a dédié volt. Néhol pecsétes, egy két lap elveszett már és a meglévő oldalak is foszladoznak. Mi pedig kincsként őrizzük ezt a matuzsálemet és minden szüretkor megsütjük belőle ezt a sütit.
Szóval pótlólagosan még egy kis szüreti bejegyzés
Sütöttünk édeset is, ez a szokásos szüreti édes sütink. Van egy réges régi szakácskönyvünk, olyan öreg illatú, megbarnult lapokkal, még a dédié volt. Néhol pecsétes, egy két lap elveszett már és a meglévő oldalak is foszladoznak. Mi pedig kincsként őrizzük ezt a matuzsálemet és minden szüretkor megsütjük belőle ezt a sütit.
Hozzávalók:
70 dkg liszt
25 dkg zsír
2 tojás
2 dl tej
3 dkg élesztő
1 kanál cukor
½ dkg só
Az élesztőt megfuttatjuk a tejben a cukorral és kevés liszttel a tetején. Míg kárunk az élesztőre a lisztet összemorzsoljuk a zsírral, ez helyettesíthető margarinnal, de zsírral az igazi ;).
Ezután kis fészket formálunk, amibe beletesszük a két tojást és a megfuttatott élesztőt. Ezzel puha de rugalmas tésztává gyúrjuk a hozzávalókat.
A tésztát 9 egyenlő cipóra osztjuk, melyeket egy órán át letakarva pihentetünk/kelni hagyunk.
A cipókat kb. 20-25 cm átmérőjű körökké nyújtjuk, derelyevágóval 8 egyenlő cikkre osztjuk.
A cikkeket általában lekvárral töltjük meg, ebben az esetben készült diós és almás verzió is.
(dió töltelék: 20 dkg darált dió, cukor, kevés tej, összekeverni, összemelegíteni)
(alma töltelék: 40 dkg alma, cukor, fahéj, megpárolni, karamellizálni)
A cikkeket kiflivé tekerjük és kivajazott tepsiben vagy sütőpapíron kb. 10-15 perc alatt 180 fokon fehérré sütjük. Még melegen vaníliás porcukorral hintjük őket.
Nagyon szeretjük ezt a sütit :)
Végül egy kép a tavalyi szüretről, az ideit inkább nem kommentálnám, örülünk, hogy túléltük...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése